Etichete

, , , , , ,

[Prima data pe acest blog … citeste aici]

Este vechea intrebare care a starnit mintile multor, multor oameni. Desi s-a scris mult ca raspuns, ma voi aventura sa spun ca ea continua sa staruie in mintile noastre pledand sa fie descoperita. Cu cat cunoastem mai mult „adevarul” cu atat suntem mai nesatisfacuti cu ceea ce cunostem si dam din coate sa-l exploram si mai mult.

    Adevarul se aseamana foarte mult cu Coca-Cola: iti stampara setea temporar, lasandu-te cu o si mai mare sete.

De-a lungul veacurilor oamenii au avut tendinta sa graviteze fie in a scoate in evidenta natura absoluta, fie cea relativa a adevarului. Am ajuns sa-mi dau seama ca adevarul este atat absolut, cat si relativ. Aceste doua dimensiuni sunt strans legate. Ele sunt reflectate in relatia dintre teorie si practica. Teoria nu are nici o valoare decat numai atunci cand este aplicata. Dimensiunea absoluta a adevarului nu are nici o valoare decat in raport cu un anumit context sau aplicatie a ei. Asadar, atunci cand analizam adevarul in aplicatia lui, trebuie sa-i acceptam relativitatea, intrucat arata diferit de la o persoana la alta, de la o situatie la alta, de la un context la altul. Cu toate acestea aplicatia semnaleaza in mod inevitabil existenta unui absolut a priori care este aplicat.

Dintr-o alta perspectiva am putea spune ca adevarul este RELATIONAL in natura lui. Adevarul nu exista decat numai atunci cand exista cel putin doua realitati care sunt intr-un oarecare raport una cu cealalta. Putem sa ne uitam la oricare afirmatie de adevar si putem vedea ca intotdeauna ea reprezinta o relatie. Putem deci sa spunem ca adevarul este ceea ce leaga totul. Cand spunem, de exemplu, “Dumnezeu este dragoste”, dragostea are semnificatie doar in masura in care exista o alta realitate care poate primi aceasta dragoste. Toate calitatile si atributele lui Dumnezeu arata spre o relatie, ca urmare spunem ca Dumnezeu este un Dumnezeu relational. Acest computer pe care il folosesc sa scriu acest articol are semnificatie/adevar doar datorita relatiei cu mine. Daca nu este folosit de nimeni, nu are nici o valoare. Pe scurt, tot ceea ce exista este intr-o relatie cu o alta realitate, altfel nu poate exista. Felul in care exprimam noi aceasta este sa spunem ca totul este interconectat, se afla intr-o legatura stransa.

Cei ce afirma ca adevarul este absolut au si nu au draptate, la fel ca si cei care spun ca adevarul este relativ. Doar atunci cand acceptam aceasta dimensiune dualista a adevarului putem incepe sa-i gustam bogatia.

Ce este adevarul? Este o intrebare careia trebuie sa-i raspundem in mod individual, nu prin reproducerea si adoptarea unor afirmatii de adevar „universale”, ci prin a ne stradui sa gasim adevarul nostru propriu, ceea ce este adevarat pentru noi, in situatia noastra unica.