[Prima data pe acest blog … citeste aici]

Alaltaieri fiul meu cel mai mare a intrat in casa ca o furtuna manifestand ceea ce parea sa fie o durere crunta, o durere pe care cred ca o cunoastem foarte bine: si-a prins degetele in usa masinii. Ouch !!! In timp ce am incercat sa-l linistesc m-au napadit amintirile propriei mele experiente de acest gen.

Durerea are o conotatie negativa cam pentru toata lumea. Printre lucrurile pe care am vrea sa le eliminam din viata, daca ar fi posibil, durerea ar fi cu siguranta printre primele. Nu ne place durerea. Dar cui ii place? Durerea … ce mai, doare. Dr. Agostino Villani, un expert international in ce priveste durerea, a scris o carte intitulata, “Pain is not a disease” (Durerea nu este o boala). De ce a trebuit oare sa scrie o carte pe subiectul asta? Banuiesc ca datorita perspectivei noastre asupra durerii.

Te-ai oprit vreodata sa te gandesti cum ar fi viata fara durere? Vorbesc despre viata aici pe pamant. Eu nu m-am gandit … pana nu am vazut un documentar despre o fetita care traia intr-o lume pe care am considera-o noi atat de „minunata”. Ea se numera printre cateva sute de persoane in intreaga lume care sufera de una dintre feluritele boli care ii face, chiar de la nastere, pe persoanele in cauza sa fie complet incapabile sa simta vreo durere.

Expertii spun ca primii ani ai copilariei pot fi goaznici pentru cei cu insensibilitate totala fata de durere. Cand le cresc dintii ei pot sa-si muste limba sau degetele in nestire, sa-si bage degetele in ochi sau chiar sa-si provoace rani serioase fara sa-si dea seama.

In timp ce ma uitam ma tot gandeam: ce chestie, pana la urma durerea e necesara, durerea face parte dintr-o viata normala si sanatoasa … durerea este buna! Este un dar de la Dumnezeu pentru care trebuie sa fie recunoscator. Am descoperit ca durerea ne previne de pericol. Deci n-ar trebui sa am problema cu durerea, ci cu ceea ce o provoaca, hmmm …

In timp ce ma gandeam la asta am inceput sa ma intreb: oare la asta sa se fi referit Iacov cand ne-a cerut sa vedem durerea intr-o lumina pozitiva (Iacov 1:2-4)? Ok, poate ca nu vorbeste despre durerea fizica, dar nu face suferinta, durerea care nu e de natura fizica, parte din aceeasi realitate? Uram suferinta si am face tot ce ne sta in putinta sa o evitam. Cine stie, poate ea este o parte necesara a vietii prin care Dumnezeu ne atrage atentia si ne previne de pericole, de probleme de care nu ne-am da seama altfel. La urma urmei Biblia e destul de clara asupra faptului ca suferinta este o parte integranta a vietii crestine si ca nu este o anomalie.

Tu cum vezi durerea? Vezi durerea din vaiata ca o binecuvantare sau ca un blestem? Ce ganduri ai?